// HET NIEUWS
Het laatste nieuws uit de gemeente Ede

Heide Judo Toernooi

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Zaterdag wordt voor de 24e keer het Heide Judo Toernooi gehouden. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi met deelnemers uit onder andere Duitsland, België, Engeland, Noorwegen en Nederland.

De hele dag door staan de judoka's in verschillende klassen op de mat. Publiek is vanaf 09.00 uur welkom in sporthal De Peppel, de entree is twee euro.

Jubileum echtpaar Lindenhof-den Biggelaar

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Het echtpaar Lindenhof-den Biggelaar was zondag 65 jaar getrouwd. Om de twee vanuit de gemeente Ede de felicitaties over te brengen, bezocht burgemeester Van der Knaap het echtpaar maandagochtend. Omdat zowel meneer als mevrouw doof zijn, wonen ze in de Gelderhorst.

Wilhelmus Lindenhof is 90 jaar en geboren in Rotterdam. Wilhelmina Lindenhof-den Biggelaar is 88 en is geboren in Den Haag. Het echtpaar heeft één dochter.

Winkeliers houden werkzaamheden tegen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Twee Bennekomse winkeliers hebben maandagochtend de Irenelaan geblokkeerd zodat de weg niet opengebroken wordt. Hun actie is het gevolg van al weken openliggende straten om de winkels heen.

De winkeliers willen dat eerst de werkzaamheden aan de andere starten afgerond worden, voordat de Irenelaan aan de beurt is. Raadslid Alexander Vos de Wael, die eerder al raadsvragen over de langdurige werkzaamheden stelde, heeft alle leden van het College van B&W een mail gestuurd over de kwestie. "Ik kan ook zien dat iedereen de mail geopend heeft, maar heb geen enkele reactie ontvangen.", laat het raadslid aan Omroep Ede weten.


Proef buslijn 6 loopt langer

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De proef met buslijn 6 om meer mensen in de bus te krijgen loopt langer dan gepland. Sinds maart rijdt de bus op een aantal momenten als vaste lijn, de rest van de dag rijdt de bus alleen op afroep. Er was met de gemeente, de provincie en Syntus afgesproken dat het aantal bezoekers in vier maanden wel in zulke mate moest toenemen, dat de bus rendabel wordt.

Die proeffase is nu verlengd tot eind dit jaar. Yvonne van Geel, één van de voorvechters van de bus, laat weten blij te zijn dat de proef langer duurt.

Raadsvragen over dumpen drugsafval

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De lokale fracties van CDA en VVD hebben raadsvragen gesteld over het dumpen van drugsafval. “Nederland is naast de wietschuur nu ook de harddrugsproducent geworden en de handelaar in de wereld.”, schrijven de partijen. “Beschamend. Met name het dumpen van drugsafval baart grote zorgen. De provincie Gelderland heeft intussen een 'goede' 3e plek ingenomen.

Ook binnen de gemeente Ede is steeds vaker sprake van het dumpen van drugsafval in bijvoorbeeld bossen en slootkanten. De fracties van het CDA en de VVD zijn hier niet blij mee en vinden dat dit probleem de volle aandacht verdient.”

Een uur klassiek op EDE FM

Geschreven door Marc van Gerwen op .

Zondag in een uur klassiek op EDE FM onder andere muziek van Camille Saint-Saëns uit Le Carnaval des Animaux hoort u de stervende Zwaan. Verder composities van Hummel en Haydn en we hebben een concert voor Hobo en strijkers van Domenico Cimarosa.

Samenstelling en presentatie Bea Koops. Uitzending: zondag 28 mei om 09.00 uur en om 19.00 uur via EDE FM.

Duizenden bezoekers genieten van Concours Hippique

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Donderdag kwamen duizenden bezoekers af op 112e editie van Nationaal Concours Hippique op landgoed Hoekelum. Vele paardenkenners en -liefhebbers vonden een plekje op de tribune of langs de ring. De nationale top tuigpaarden van verschillende rassen en springruiters streden weer om de hoogste klasseringen. Daarnaast waren er diverse shownummers te bewonderen en waren er vele activiteiten voor de kinderen.

De organisatie wil volgend jaar minimaal het succes van dit jaar evenaren en vraagt daarom naar de mening van de bezoekers. Daarom is via www.chbennekom.nl een enquête in te vullen.

Cultureel Café Dante

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op donderdag 1 juni is er een nieuw Cultureel Café Dante in Cultura. Singer-songwriter Robbert Meijer opent de avond. Na aan de Herman Brood-academie te hebben gerockt en in verschillende pop-punk bands gespeeld te hebben vond hij het tijd om de stillere kant van zijn repertoire op te zoeken.

Verder geven onder andere Kees Kuiphof, Arno Setz, Larissa Verhoef en Diftong acte de presence. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Nieuwe voortgangsmonitor gemeente Ede

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Edenaren zijn over het algemeen tevreden met hun eigen leven. Gemiddeld beoordelen ze hun leven met een 7,8. Dat blijkt uit de nieuwe voortgangsmonitor van de gemeente. Verder wordt uit de monitor duidelijk dat het aantal mantelzorgers in de gemeente stijgt, en dat de belasting van mantelzorgers ook groeit.

Wat betreft de Wmo zijn de ervaringen in de gemeente over het algemeen positief. Het aantal personen en het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is in 2016 verder gestegen. Vooral onder jongeren tot 27 jaar is de toename het grootst. De monitor is via ede.buurtmonitor.nl/socialemonitor te raadplegen.

Wederom grote namen bij Skeelerronde Otterlo

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op zaterdag 15 juli wordt de 31e Skeelerronde van Otterlo gereden. De organisatie heeft wederom de finale van het NK 100 meter Sprint toegewezen gekregen en ook de finale van de Marathon Cup staat op het programma.

Ronald Mulder zal zijn titel van 2016 verdedigen, maar ook zijn broer en Olympisch kampioen Michel Mulder is één van de favorieten. Andere grote namen die 15 juli rijden zijn onder andere Jorien ter Mors, Brittany Bowe, Anice Das, Irene Schouten, Manon Kamminga en Bianca Roosenboom.
(advertentie)