// HET NIEUWS
Het laatste nieuws uit de gemeente Ede

Betere zorg door samenwerking ziekenhuizen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De Intensive Care afdelingen in Regio Midden Nederland gaan intensiever samenwerken. Daardoor worden kennis en expertise gebundeld en uitgewisseld. Bij plaatsgebrek of wanneer een specifieke expertise nodig is, wordt onderling afgestemd en de patiënt eventueel overgeplaatst.

Hierdoor is er in alle IC-afdelingen sprake van kwaliteitswinst voor de 1,5 miljoen inwoners van de regio. De zeven ziekenhuizen ondertekenden dinsdag 25 april de samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Eerste NAH-Trefpunt Ede

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op woensdag 3 mei wordt het eerste NAH-Trefpunt georganiseerd. Een avond bedoeld voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun partners/mantelzorgers.

Aan de hand van een NAH-belevingscircuit krijgen partners/mantelzorgers meer inzicht in wat NAH in kan houden. Daarnaast kunt u aangeven welke thema’s u, bij een volgend NAH-Trefpunt, graag terug ziet komen. Belangstellenden kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 0318 20 80 80. De avond begint om 19.30 en de toegang is gratis.

22 onderscheidingen op lintjesregen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Tijdens de traditionele lintjesregen reikte burgemeester Van der Knaap woensdagochtend 22 onderscheidingen uit. Meneer F.H.B. Vogd uit Ede werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is lange tijd werkzaam in de ICT-sector en heeft vele initiatieven genomen om ICT-platforms in Nederland op te richten.

Meneer R.R. Lagewaard uit Otterlo, meneer R. Roeten uit Bennekom en mevrouw Stumpel-Rienks uit Bennekom werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau."


De volgende personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
- Meneer H. van As uit Lunteren
- Mevrouw M. van den Berg-Moerkerken uit Ede
- Mevrouw G. Boorsma-de Rooij uit Bennekom
- Mevrouw drs M.H. Buijnink uit Lunteren
- Meneer W.H. van Ginkel uit Ederveen
- Mevrouw M. van Grootheest-van Beek uit Bennekom
- Mevrouw G.A.L. Hiddink-Klein Wassink uit Ede
- Meneer J. Hiddink uit Ede
- Meneer M. van Holland uit Ede
- Meneer E.L.T. baron van Isselmuden uit Bennekom
- Meneer R. Leenders uit Ede
- Meneer A.A. de Niet uit Ede
- Mevrouw E. van Omme-Onderstal uit Otterlo
- Meneer T.P. van Riet Paap uit Lunteren
- Mevrouw E. Rodenburg-Geurtsen uit Ede
- Meneer M.T. de Ruiter uit Ede
- Mevrouw D. van Veldhuizen-Hooijer uit Ede
- Meneer R. van Veldhuizen uit Ede


Kermis voor verstandelijk gehandicapten

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op woensdag 3 en donderdag 4 mei organiseert 's Heeren Loo op het eigen terrein in Ede een speciale kermis voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Ook mensen met een beperking die niet bij 's Heeren Loo wonen of door hun ondersteund worden, zijn welkom.

De attracties zijn zoveel mogelijk aangepast aan de handicaps zodat iedereen op zijn/haar eigen tempo en op zijn/haar eigen manier intens kan genieten. Een ticket kost vijf euro en geeft twee dagen onbeperkt toegang tot alle attracties. Ook ontvangen bezoekers vier munten voor onder andere een oliebol.

"Geen vertrouwen bewoners buitengebied in College"

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De Edese fracties van Alexander Vos de Wael en de SGP zijn bang dat inwoners van het buitengebied volledig het vertrouwen in het College van B&W kwijtraken. Dat blijkt uit raadsvragen die de partijen naar aanleiding van het proces rondom de Skaeve Huse stellen.

"De inwoners missen de transparantie in de informatie. Er hoeft nog maar weinig te gebeuren of de inwoners uit het buitengebied zijn het vertrouwen voor eens en altijd kwijt in het college." Verder willen de partijen duidelijkheid over welke stukken wel of niet geheim zijn.

 

Over het graf regeren
Ook zijn beide fracties verwonderd dat het College van B&W juist nu met een voorstel komt. Omdat het bestemmingsplan voor de Skaeve Huse gewijzigd moet worden, en er de mogelijkheid is dat omwonenden naar de Raad van State stappen, wordt het waarschijnlijk een langdurig proces. Bij de vaststelling van het Fietsplan Ede gaf het college volgens de twee partijen juist aan niet over het eigen graf te willen reger


"Citymarketing moet zelfstandig worden"

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Het College van B&W wil een zelfstandige citymarketingorganisatie opzetten. Sinds 2010 heeft de gemeente en beleid voor Citymarketing, zo ontstonden onder andere Food Unplugged en Smaak van Van Gogh. Door er een zelfstandige organisatie van te maken, zou Citymarketing meer slagkracht krijgen.

De gemeenteraad beslist uiteindelijk bij de Perspectiefnota of zij deze ontwikkeling financieel ondersteunt. Alle voorbereidingen zijn erop gericht om op 1 januari 2018 van start te gaan.

Rotary: Oncocar blijft nog zes jaar rijden

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Wekelijks gaat een oncologisch verpleegkundige van Ziekenhuis Gelderse Vallei naar kankerpatiënten om hen thuis te behandelen met chemotherapie. Er is een aangepaste auto voor het vervoer van de apparatuur en medicamenten; de Oncocar. Rotary Club Ede, sponsor van de auto, besloot de financiering voort te zetten, zodat het ziekenhuis de auto kan blijven gebruiken.
 
Marc Jonker van Rotary Ede: “Rotary Club Ede wil nog meerdere jaren doorgaan met de Oncocar. We hebben als club de ambitie met de huidige auto de 25 jaar vol te maken. Concreet betekent dit dat we voor 6 jaar ‘ja’ hebben gezegd om de Oncocar te ondersteunen”.

Minder CO2-uitstoot aanleg fietspad

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

In opdracht van de gemeente Ede wordt aan de Langenkampweg een vernieuwd fietspad aangelegd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cementloos beton, waardoor dit fietspad een lage CO2-footprint heeft.

Bij een traditionele wegverharding van beton wordt cement gebruikt als bindmiddel. Dankzij een innovatieproject is er een duurzaam en betaalbaar alternatief gevonden, waarmee de CO2–uitstoot tot 70% vermindert.

"Rattenplaat in Ede-Zuid"

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Rondom de Kamerlingh Onnesweg in Ede lopen steeds meer ratten rond. Dat meldt de Gelderlander. Vermoedelijk is een terrein aan de Vening Meineszstraat de oorzaak van het ongedierte. In 2010 brandde het pand op het terrein af, twee jaar later brandde ook het naastgelegen pand af.

De eigenaar van de beide panden is volgens het dagblad niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente zou volgens het dagblad geen actie ondernemen omdat de grond waar de afgebrande gebouwen staan niet van de gemeente is.

'Voor het Oprapen' levert 85 ideeën op

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De wedstrijd 'Voor het Oprapen' heeft 85 ideeën opgeleverd hoe zwerfafval aangepakt of voorkomen kan worden. Tot 23 april konden inwoners van de gemeente hun ideeën inleveren. Alle ideeën zijn op internet te bekijken.

Sinds begin maart konden de plannen ingezonden worden. Op de dag van de deadline kwamen er nog ruim twintig ideeën binnen. Een jury gaat zich over de ideeën buigen. De beste plannen worden beloond met een geldprijs.
(advertentie)